reklama

Zhnitý žralok a Čierna smrť (o islandskej kuchyni a jedle)

Môžete sa sťažovať, koľko u nás bežných vecí tam nemajú (napr. polohrubú múku) a čo slovenskému jazýčku nezachutí, ale zároveň môžete skúmať, čo majú lepšie ako u nás... a užívať si to.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (27)

Na Islande,rovnako ako v ostatnom západnom svete, sa to v mestách len tak hemžírôznymi fastfood reštauráciami a bufetmi, z medzinárodných reťazcov somzaregistrovala všadeprítomný McDonald's a ešte KFC, pričom Islandmá aj vlastnú verziu fastfood reťazca a tým je Aktu Taktu (čítajachtu-tachtu), čo je v preklade niečo ako „zober a odnes".
Takmer nakaždej pumpe sú drive-in okienka s občerstvením (buď v produkciipumpy alebo Aktu Taktu), kde si môžete kúpiť teplý hotdog, hamburger, zmrzlinua nápoje. Americká sieť pizzerií Domino's mávraj v Reykjavíku štatisticky väčší úspech (vzhľadom na počet obyvateľov)ako kdekoľvek v USA.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nie je na škodu zájsť siobčas aj do pekárne, kde ponúkajú veľa druhov výborného sladkého pečiva achrumkavé bagety. Nájdete ich ako samostatné obchodíky (tam sa dokonca dajúvidieť aj chleby pripomínajúce ten náš každodenný) alebo pulty v nákupnýchcentrách (plus káva, plnené bagety a posedenie).

Apropos hotdog - na Islande sa volá pylsa a nikdy nebude chutiť ako hotdog,na aký ste zvyknutí na Slovensku. Párky sa totiž vkladajú do rozrezaného rožku zosladkého cesta, aké by ste doma jedli maximálne s lekvárom a čajom.V prípade, že si dáte klasickú, jednoduchú pylsu, pravdepodobne budesladké všetko, okrem toho párku - aj horčica.
Na druhej stranesa na to dá zvyknúť, pretože keď hocijakú islandskú pylsu porovnáms najlacnejším múčnym párkom v drobivom penovom rožku (ktorý vás skôrudusí než nasýti), aký predávajú vo väčšine našich stánkov, pylsa to vždy vyhrána celej čiare.
A variácies grilovaným párkom, roztopeným syrom a chrumkavou opečenou cibuľkou stojaza hriech.
Len takmimochodom, onedlho po tom, čo som si domov niesla v malej krabičke Cronions(to sú tie hnedé kúsky chrumkavej cibuľky) až z Islandu, zistila som, žesa už predávajú aj u nás - videla som ich v Metre. Vrelo ich odporúčamvyskúšať, len na fantázii a chuti záleží, s čím ich skombinujete.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sladká pylsasúvisí s ďalšou islandskou odlišnosťou, a tou je domáca kuchyňa.Islanďania sú experti na to, ako každé možné, od prirodzenosti nesladké jedlo,osladiť. Môžete sa tu stretnúť s karamelovými zemiakmi, sladkou smotanovouomáčkou, jahňacou pečeňou v sladkom obale, nasladlými zeleninovýmišalátmi, sladkými dressingami a v neposlednom rade so spomínaným párkom vrožku. V obchode si môžete kúpiť sladkú grilovaciu omáčku, sladkú omáčkuna hamburgery... a tak ďalej.

Na Islande organizuje každá firma (malá,veľká, chudobná, bohatá, štátna či súkromná) pred Vianocami slávnostnú večerus programom. Na jednej takej som sa zúčastnila a okrem kochania sainteriérom vikingskej reštaurácie v Hafnafjörđure a anjelským spevom trojice mladých Islanďaniek som ochutnala čo-toaj z pravej islandskej kuchyne. Oválny švédsky stôl bol plný rôznychdruhov údeného mäsa, šalátov, zeleniny, pri bare bol vozík s teplýmizemiakmi a mäsom na šťave, na ďalšom stole sa neskôr objavila zmrzlinaa torty.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Myslím, že niekde medzitýmsom ochutnala aj tradičný islandský hangikjöt, čo je údené jahňacie,veľmi obľúbená vianočná pochúťka. No musím sa priznať, že okrem šunkya fantastického ovocno-šľahačkového waldorfského šalátu mi ničpríliš nechutilo. Karamelové zemiaky som si naložila dva malé, zjedla somhorko-ťažko jeden. Mäso v šťave sa s tými ďalšími zemiakmiv bledožltej sladkej omáčke dalo zjesť.
Po lukulských hodochčloveku dobre padol aj vianočný nápoj Jólaöl, ktorý chutil ako zmes pivaa pomarančového džúsu (čo možno aj bol). Inak je máličko alkoholickýa na Islande ho bežne pijú aj deti. Neviem prečo, ale bandaska, čo sakúpila domov sa nakoniec v januári vyhadzovala takmer plná. Doma to už asinebolo to pravé jólaölové.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Aj keď rybolovIsland živí, v obchodoch sú ryby drahé. Netreba si teda predstavovať, žerybacina je na dennom jedálnom lístku domácností, lebo Islanďania nevedia čo snimi.
Najznámejšouislandskou špecialitou je určite zhnitý žralok, o ktorom sa dočítatev cestopisoch (žraločie mäso sa zakope do zeme a keď je tak akurát,vytiahne sa). Na toho si trúfne málokto a ja medzi takých odvážlivcov (aniboháčov) nepatrím. Je nenormálne drahý a podáva sa s islandskýmnárodným alkoholom Brennivín, prezývaným Čierna smrť.
Aby stenevyhodili kopec peňazí za to, čo nakoniec nezjete, úplne stačí počkať si napredvianočný čas, kedy minimálne jedna rodina v každom činžiaku zhnitéhožraloka pripravuje. Vyjdite na chodbu a ovoňajte. Ak vám zápach pokazenej rybynedá facku, môžete to nabudúce skúsiť naostro.

Ďalšounetradičnou špecialitou je hutný čierny chlieb, ktorý sa pečie v horúcichlávových výparoch z útrob zeme. Ten som tiež neochutnala ani nevidela, alevraj má zemitú príchuť a je celkom jedlý.
Bežný chliebsom síce zahliadla raz v pekárni, ale v supermarketoch ho zastupujelen viacero druhov a značiek nakrájaného toastového chleba. Aj keď ste naSlovensku fanúšikom všelijakých zrnkových chlebov, na Islande si radšejkúpte biely.
Celozrnné chlebyrobiť nevedia. Kým u nás si dokážem v supermarkete 5 minút vyberať medzilúčnym, fínskym, viaczrnným, slnečnicovým a neviemakým, na Islande je to vsjóróvno - do bieleho alebo trochu zafarbeného chleba sa prisypú pichľavékúsky neidentifikovateľných zrniek, ktoré vás pri jedení škriabu v hrdle ahrozia povyrážať menej solídne plomby. Mäso a mäsové výrobky sú drahé a pultový predaj neexistuje, alekedykoľvek zájdete do obchodu, vždy nájdete balenia s 10, 20 alebo 40percentnou zľavou. Ako príklad uvediem, že šunka stojí okolo 2 až 3 tisíc ISKza kilogram a predáva sa v malých vákuových baleniach, aj za tie menšiezaplatíte 400-500 ISK. Na prvý pohľad je však jasné, že tak ako vo všetkomostatnom, aj v potravinách si Islanďania potrpia na najvyššiu kvalitu atak sa nikdy nemusíte obávať, že by sa vám do úst dostalo čokoľvek mäsové bezmäsa alebo mliečne bez mlieka.

Obrázok blogu

Mliečne výro bky súvýborné a najtypickejší pre Island je skyr. Biely skyr chutí ako horký jogurt,aj keď je ťažké ho k niečomu prirovnať. Ja som ho dokázala zjesť len sobrovským množstvom cukru, vtedy bol skvelý. No ochutený rôznymi príchuťami, odvanilkovej cez kapučínovú až po ovocné variácie bol ešte lepší (KEA Skyr).

Obrázok blogu

Mlieko, čiže mjólk sa predáva vmnohých obmenách, no určite najobľúbenejšie je extra tučné Nýmjólk .Zatiaľ čo naše plnotučné mlieko má obsah tuku 3,5% a doma ho odmietam piť, leboneznesiem tú zvláštnu smotanovú vôňu a chuť, islandské Nýmjolk má 3,9% tuku apila som ho s vášňou novorodeného teľaťa.
Deti (ale nielen ony) zase milujú Kókómjólk .

Obrázok blogu

Je to nízkotučné, sladké a vitamínmi obohatené "nie celkom kakao" - chuťouasociuje skôr Baileys bez alkoholu.
No najgeniálnejší mliečny výrobok na celomIslande je pre mňa rozhodne Smjörvi.

Obrázok blogu

Je to osolené maslo v kelímku. Skôrasi maslová nátierka, pretože je mäkké. No s umelou chuťou našich Viet, Rám čiPerál nemá nič spoločné. Úplne mi stačilo natrieť si samotné smjörvi natoastový chlieb, usrkávať nýmjólk a bola som v siedmom nebi.

Posledné čospomeniem, pretože to nemôžem obísť je túnfisk salat - tuniakový šalát.Veľmi zvláštny element islandského stravovania... zistila som, že nie som prvá(a určite nie posledná) cudzinka, ktorá sa po príchode na Island stala na ňomzávislá.
Balené majonézovéšaláty sú v každom obchode, ale je dobré nájsť si značku, ktorá vámnajviac chutí. Ja som časom prišla na to, že ideálnym spojením kvality a cenybol tuniakový šalát z Bónusu (niečo ako naša Jednota) za 149 ISK.

Jednoduchý receptna chuťovú extázu (základom je biely, jemne opečený toast):
smjörvi + plátky syra + nýmjólk
smjörvi + šunka + plátky syra + nýmjólk
tuniakový šalát + šunka + nýmjólk Na záver pridám ešte skúsenosti so sladkosťami . Tými ozajstnými, ktorésladké majú byť:-) V takom Hagkaupe (budem o ňom písať v ďalšejkapitole) dostanete kúpiť obrovský výber dánskych aj medzinárodných cukroviniek(Marsy, Liony atď.), kým v skromnejšom Bónuse sa sortiment viac blížiislandskému vzorcu.
A tým je - lakrís . Inak povedané, pelendrek. Islanďania musiamilovať pelendrek vo všetkých podobách, okrem cukríkov, keksov, tyčiniek, hadova guličiek z neho robia aj alkohol a vyzerá to tak, že islandské deti saním kŕmia celé dni.
Ja pelendrek neznášam. Ak som si chcela kúpiť niečo sladké, rýchlo somzistila, že musím príslušný regál v potravinách dôkladne študovať, lebolakrís obsahujú aj také balíčky, ktoré na to vôbec nevyzerajú. Keď som si podľazloženia krabice overila, že výrobok naozaj neobsahuje ani stopu po pelendrekua naopak obsahuje niečo, čomu rozumiem, nechala som sa zlákať.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

A objavila som dve fajnové veci, obidve od výrobcu Góa.
Hraun bi tar (malé keksíky s burizónmi navrchu a obliatečokoládou) a Californiu rusínur - dökkar (fantastickéhrozienka v horkej čokoláde, pol kilové balenie za 500 ISK, ktoré som sikúpila aj na cestu domov). Konkurenčnou čokoládovňou Gói je Nóa - ale od tých som nemala nikdynič. Neverila som im, pretože som nemohla nájsť výrobok bez lakrísu alebopodozrivých slov a hrozienka vyrábali iba v mliečnej čokoláde. A také simôžem kúpiť aj na Slovensku:-)


Aneta Čižmáriková

Aneta Čižmáriková

Bloger 
  • Počet článkov:  199
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Tento blog je od 16.4.2009 uložený k spánku, nájdete ma tu:~~~ Riddick's Realm ~~~ aj tu: Zoznam autorových rubrík:  KnihyZ knihovničky knihovníčkyMoje knižné láskySci-fi a FantasySF&F cony• Dialógy o fantastike •FanovinkyBlogový nedenníkRozpravy o IslandeVšeli-len-čoKreatívec notorikBavíme sa s Tubou

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu